Památné duely - díl 5.

21.03.2020 13:30

16. 10. 2010 (8. kolo - 2.A liga)

Profit Nová Ves - Sokol Mezice   1 : 4 (0 : 2)

 Mezi nezapomenutelné zápasy naší historie patří bezesporu i ten, ve kterém hrál klíčovou roli Peťa Svozil. Ten příběh měl tolik záludností a peripetií, že i po letech se nám všem vybavuje jako neopakovatelný. Na podzim r. 2010 se Sokolu Mezice hrubě nevydařil vstup do soutěže a po sedmi kolech se krčíme na 13. místě druholigové tabulky s pouhými třemi body na kontě. Navíc naše řady opustil klíčový hráč Petr Andrýsek a vinou zranění ukončil činnost i golman Zdena Vařeka. Do toho všeho se zranil i další branař Milda Pluskal, takže v 7. kole došlo k situaci, že do brány jsme proti Schwarzbachu postavili Mirka Crháka. Za těchto okolností bylo jedinou variantou narychlo zaregistrovat Svozu, který v té době ještě chytal "velkou" na Bouzově. Jak známo s tehdejším registrováním to nebylo tak rychlé a tak se žhavily telefony a orodovalo se na svazu. Aby toho nebylo málo, zranili se další dva hráči a v týdnu před zápasem na Nové Vsi jsme byli smířeni, že k tomuto zápasu pravděpodobně nenastoupíme. Vše však mělo svůj vývoj. Hracím dnem byla sobota a když se v pátek odpoledne ozval pan Nehera, že registračka hráče Svozila je hotova, byla první překážka tohoto příběhu překonána. Mužstvo se dohodlo, že zápas odehrajeme, i když v okleštěné sestavě. Další svízel ovšem nastal ráno před zápasem. To, že Svoza půjde na plac přímo z noční směny bylo domluveno. Vypravili jsme tedy expresní vůz, který jej doveze z Olomouce přímo na Novou Ves. Další šlamastyka ale nastala po cestě a hrálo se o minuty. Čas výkopu se blížil a bylo jasné, že bez golmana asi žádnou parádu neuděláme.Když však minutu před zahájením utkání vyběhl již oblečený Svoza z auta do areálu na Nové Vsi spadl Mezickým kámen ze srdce.

 Profit byl před tímto zápasem úplně v pohodovém rozpoložení, když se držel ve špici 2. ligy. O to víc jsme domácí zaskočili a díky semknutosti našeho týmu jsme předvedli heroický výkon. A základem byl právě staronový strážce naší brány, který byl klíčovou postavou tohoto duelu. V prvním poločase jsme se dostali do vedení po brankách Milana Herolda a Pavla Pazdery. Když ve druhé půli zkompletoval hattrick Milan Herold (mimochodem od té doby se mu v zápasech proti Profitu nebývale dařilo), vedli jsme 0:4. Na konci sice přišel Svoza o čisté konto, ale radost nám to již nevzalo.

Sestava Sokola Mezice : Svozil P. - Pluskal Mar., Hudeček, Pazdera, Mrtýnek, Herold, Smékal

  

 V sezoně 2010/2011 jsme nakonec skončili na 7. místě i díky razantnímu doplnění kádru. Z nelehké pozice ze spodu tabulky jsme se začali zvedat právě po vydařeném zápase na Nové Vsi. Po odchodu a ukončení činnosti některých hráčů to byl jako první právě Petr Svozil, který nenechal mezický klub ve štychu a pomohl nám. S tímto výjimečným golmanem a kamarádem máme samozřejmě spoustu jiných zážitků, ale příběh kolem tehdejšího zápasu na Nové Vsi je dodnes památným a zasloužil si připomenout :)

PAMÁTNÉ DUELY 1995 - 2020