Památné duely - díl 10.

27.03.2020 16:15

4. 9. 2016 (2. kolo - 2.A liga)

Sokol Mezice - Schwarzbach   6 : 5 (0 : 4)

 To nejlepší nakonec. Do závěrečného dílu našeho vzpomínání jsme vybrali zápas, který se do mysli nás všech zaryl patrně nejsilněji. Je to památný obrat z počátku sezony 2016/2017 v utkání proti Schwarzbachu. Jako autentický doklad o tomto krásném příběhu přikládáme report, který i po tak dlouhé době vtáhne člověka do děje ...:)

K utkání druhého kola přijel do Mezic nám velmi dobře známý litovelský Schwarzbach. V soubojích s tímto protivníkem jsme toho zažili už mnoho, ale to co se odehrálo na mezickém hřišti dnes, na to se bude ještě dlouho vzpomínat. Ale popořádku. V naší sestavě oproti minulému zápasu chyběli kapitán M. Zdráhal a D. Červínek, naopak tým od černého potoka dorazil v plné sestavě a hlavně útočná vozba Suchánek - Bubla - Krajc vzbuzovala respekt. 

 Krásné slunné dopoledne, výborně připravené hřiště, dva rivalové, lahodné občerstvení. To vše přilákalo nejednoho fotbalového fajnšmekra. Úvod zápasu ovšem až tak romantický nebyl. 4. minuta a hosté se po střele T. Krejčího z trestného kopu ujímají vedení - 0:1. Následuje několik povedených akcí Mezic, v důsledku to však znamená jen rozchytání hostujícího golmana. Poté přichází pasáž, kdy v rozmezí dvou minut skórují nejdříve P. Bubla a po něm M. Krajc a Schwarzbach vede rázem 0:3. Mezice ovšem neskládají zbraně a pěknými kombinacemi si připravují jednu příležitost za druhou. Změnu skore ale nedovolí výtečný brankař hostí, jenž likviduje veškeré šance mezických. Náš zmar se navíc prohlubuje čtvrtou brankou a po půli jdeme do kabin s těžko dohnatelným handicapem.

  Tragický poločas umocňuje i nástup do druhého dějství. Mrštný M. Krajc utíká podél lajny a servíruje další gólovou lahůdku T. Krejčímu - 0:5! 45. minuta a luxusní náskok Schwarzbachu. To už zavání blamáží a hozením mezického ručníku do arény. Definitivní hřebíček do naší rakve mohl zatlouct M. Krajc, jeho střelu do poloprázdné brány však zastavuje tygřím skokem J. Škurek. A v tomto okamžiku se mění obraz celého utkání. Domácí, kteří již nemají co ztratit, pokračují ve své hře, kdežto mužstvo v černých dresech, kráčející si za hladkým vítězstvím zcela vyklidilo pole. Korekce stavu na 1:5 Milanem Heroldem ještě nic neznamená. O dvě minuty později zavelí zastupující kapitán Michal Přidal brankou na 2:5 ke zteči. Za tohoto stavu doráží v 50. minutě P. Bubla bombou pouze do tyče a začíná neskutečný závěr domácích. 52. minuta - Michal Přidal vymetá šibenici - 3:5. 56. minuta - Zdeněk Škrabal filigránsky - 4:5. 60. minuta - výstavní akce mezické čtveřice, po které vyrovnává Standa Hudeček - 5:5. Sudí Říha avizuje nastavení jedné minuty. Schwarzbach rozehrává, míč ovšem ztrácí. J. Gřešíček přihrává volnému J. Mrtýnkovi, ten nachází v ještě lepší pozici Zdeňka Škrabala a ten se stává mezickým BOHEM - 6:5!

 Kdo neviděl - neuvěří!

 Takový špíl, s takovým vyvrcholením se v Mezicích ještě neodehrál. Nezměrná touha po úspěchu celého týmu dopřála radost nejen samotným hráčům, ale též obecenstvu, pro nějž to byl opravdu nevšední zážitek. Ocenit se však musí i výkon hráčů hostujícího mužstva, kteří i když nedotáhli nadějný stav do vítězného konce, odehráli v Mezicích skvělou partii.

Sestava Sokola Mezice: Škurek - Přidal, Hudeček, Gřešíček, Herold, Mrtýnek, Škrabal

 Úžasné vyvrcholení tehdejšího duelu, bylo zároveň vyvrcholením a sladkou třešničkou na dortu při našem vzpomínání na památné zápasy naší historie. Toto utkání také nastartovalo naši cestu k návratu do 1. ligy, ve které si vedeme úspěšně dodnes. Dnešní příběh byl úmyslně postaven na poslední místo v tomto seriálu, jelikož charakterizuje sílu kolektivu v Mezicích. Přesně takovou sílu, která přes veškeré vzestupy a pády, drží naši organizaci již 25 let :)