Konec legendy

14.12.2019 06:45

  Zimní přestávka přinesla do kádru Sokola Mezice další nečekanou, leč tak trochu neodvratnou změnu. A jelikož jsme před nedávnem věnovali krátký článek odcházejícímu Honzovi Hladíkovi, sluší se zmínit i o dalším loučení s mezickým dresem. Toto loučení je avšak doslova mezickou srdeční záležitostí.

  Když v roce 2015 končil svou karieru v našem klubu Martin Pluskal, zůstali jako aktivní hráči poslední dva pamětníci, jenž byli u zrodu mezické Malé kopané v roce 1995 - Michal Přidal a Jirka Mrtýnek. A právě náš historicky nejlepší střelec oznámil mužstvu svůj definitivní konec ...v tichosti, bez famfár jak to u takových velkých hráčů, kterým se říká LEGENDA, bývá. To však nemůžeme jen tak opomenout ...

  Důvody ukončení Jirkovi hráčské činnosti jsou zcela prosté. Zdravotní stav jeho těla vystavil nelítostý verdikt, že je na čase s aktivním sportem skončit. Když v polovině října vstřelil do sítě přerovských Kavek svůj 417.gól v našem dresu, určitě netušil, že je to jeho poslední zásah. Bohužel přetrvájící bolesti po každém dalším zápase jej donutili k rozhodnutí, které již několikrát avizoval. Náš tým tak přichází o další "kus". V tomto případě se ale rozhodně nejedná o pouhý "kus" ...posuďte sami:

 JIŘÍ MRTÝNEK  v Sokolu Mezice :

- hrál v letech 1995 - 2019

- odehrál 505 soutěžních zápasů

- vstřelil 417 branek

- v soutěžích MFO prošel s Mezicemi od 6.až po 1. ligu

- 9x byl králem střelců Sokola Mezice

- zaznamenal 35 hattricků

- skóroval proti 128 různým týmům 

- nejčastěji (17x) zatížil konto Sokolky Horky B

- v roce 2015 byl vyhlášen "Útočníkem dvacetiletí"

- v roce 2015 byl vyhlášen "Nejlepším fotbalistou dvacetiletí"

- v roce 2015 vstoupil do "Síně slávy Sokola Mezice"

- oddíl Sokol Mezice podporoval řadu let jako sponzor

...nespočet dalších gólů, úspěchů a ocenění posbíral v nesoutěžních zápasech a na turnajích

 

  Jeho výjimečný střelecký potenciál nám bude chybět, stal se ikonou našeho klubu, která obětovala Sokolu Mezice téměř čtvrtstoletí svého života. Samozřejmě konec jeho hráčské kariery neznamená, že na nás zanevře. Jeho pomoc i mimo hřiště je pro nás potřebná a když může, je na něj spolehnutí. Navíc, jak bylo již zveřejněno, příjmení MRTÝNEK nebude na soupisce Sokola Mezice chybět ani v blízké budoucnosti ...ale to už bude jiný příběh.

 To, jakou stopu zanechal nejen na mezickém hřišti Jirka Mrtýnek je neoddiskutovatelné. A až se jednou v budoucnu budou mezické děti ptát svých rodičů ..."kdo byl vlastně nejlepší fotbalista za Mezice?" ....odpověď bude jednoznačná - "to tehdá, kdež hrál Jirka Mrténku" ...